Linecký strouhaný koláč
Ingredience
těsto: 600 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 210 g moučkového cukru, 250 g hery, 3 lžíce mléka, 2 vejce
náplň: 750 g tvarohu, 2 vejce, 50 g rozpuštěného másla, 200 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 1 vanilkový pudinkový prášek, mléko (cca 500 ml)
broskvový kompot
Postup
Na vále smícháme mouku s prášekem do pečiva a cukrem. Přidáme posekanou heru, vejce, mléko a zpracujeme hladké těsto.
Rozdělíme je na poloviny. Jednu polovinu dáme do ledničky. Druhou polovinu rozdělíme na 2-3 části a uložíme zabalené do mražáku.
Do mísy vložíme tvaroh, cukr, máslo, celá vejce, pudinkový prášek a rozmícháme. Elektrickým šlehačem rozšleháme na hladkou hmotu a postupně přiléváme tolik mléka, aby vznikla hustá tekutá hmota.
Kompot scedíme a broskve pokrájíme na kostičky.
Těsto z ledničky položíme na hlubší plech vyložený papírem na pečení a malým válečkem rozválíme nebo rukama roztlačíme na celou plochu plechu.
Na těsto nalijeme tvarohovou hmotu a posypeme broskvemi.
Těsto z mražáku nastrouháme na hrubém struhadle a posypeme jím tvaroh s broskvemi.
Plech vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a upečeme dorůžova, asi 40 minut.
Přidáno: 26.3.2011