Nebe v hubě

Ingredience

těsto: 500 g hladké mouky, 200 g moučkového cukru, 200 g hery, 2 lžíce medu, 2 lžičky sody, 2 vejce, 2 lžíce mléka
griliáž: 120 g másla, 80 g cukru krupice, 3 lžíce medu, 350 g nahrubo nasekaných ořechů
krém: 300 ml mléka, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce solamylu, 90 g cukru krupice, 250 g másla, 1 vanilkový cukr, šťáva z půlky citronu
dále: rum

Postup

Na vále zpracujeme rukama hladké těsto. Rozdělíme je na poloviny. Každou polovinu položíme na plech vyložený papírem na pečení a těsto rozválíme po celém plechu.
Do kastrolu dáme máslo, med a cukr. Za stálého míchání přivedeme k varu a necháme vzkypět. Přisypeme ořechy a mícháme až se prohřejí a směs zkaramelizuje. Pozor, nesmí začít tuhnout. Horkou směs okamžitě rozložíme na celý povrch těsta na jednom plechu. Musíme pracovat rychle, směs při chladnutí tuhne a pak už se s ní nedá pohnout. Plech vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a upečeme (asi 10-12 minut) do zezlátnutí okrajů. Stejně pak upečeme i holé těsto na druhém plechu. Oba upečené pláty položíme na rovný podklad a necháme vychladnout. Po vychladnutí jsou obě placky tvrdé.
Krém: z mléka odebereme trochu do hrnku a rozmícháme v něm mouku a solamyl. Ostatní mléko zahříváme v malém hrnci. K horkému přilijeme obsah hrnku, přidáme cukr a za stálého míchání uvaříme hustou kaši. Necháme vychladnout a vmícháme citronovou šťávu. Máslo ušleháme s jedním vanilkovým cukrem a po lžících do něj zašleháme vychladlou kaši. Pořádně vyšleháme.
Upečený plát těsta bez ořechů pořádně pokropíme rumem (cca 1 dl i víc) a rozetřeme na něj všechen krém. Přiložíme plát s ořechy a lehce přitlačíme. Necháme minimálně jeden den (lépe dva) uležet v chladu.

Nebe v hubě
Nebe v hubě
Nebe v hubě
Nebe v hubě
Nebe v hubě

Přidáno: 13.2.2009