Obrácený koláč

Ingredience

200 g hery, 2 vejce, 220 g cukru krupice, kůra z 1 citronu, 330 g hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, špetka soli, 150 ml mléka, 5 lžic másla, 120 g třtinového cukru, švestky

Postup

Švestky rozpůlíme. Na plech (30 x 40 cm) dáme máslo a necháme ho v zapnuté troubě rozpustit. Do misky dáme heru, vejce, cukr a kůru. Všechno společně pořádně vyšleháme do světlé pěny. Plech vyndáme z trouby, postupným nakláněním na všechny strany necháme máslo roztéct po celé ploše. Pak dno rovnoměrně posypeme třtinovým cukrem. Na cukr naskládáme švestky řeznou stranou dolů těsně vedle sebe. Do ušlehané hmoty vešleháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a solí střídavě s mlékem. Je-li těsto příliš husté, můžeme trochu mléka přidat. Těsto vyklopíme na švestky a opatrně, abychom švestkami neposunovali, na ně těsto rovnoměrně rozetřeme. Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme asi 30 minut, zkoušíme špejlí. Po vytažení z trouby necháme koláč 10 minut chladnout. Pak ho překlopíme na rovnou podložku a necháme vychladnout úplně.

Obrácený koláč
Obrácený koláč
Obrácený koláč
Obrácený koláč
Obrácený koláč
Obrácený koláč
Obrácený koláč

Přidáno: 30.8.2008