Polský marcipánový koláč
Ingredience
1. těsto: 250 g hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 2 lžíce kakaa, 150 g moučkového cukru, 4 žloutky, 150 g másla
2. těsto: 1,5 hrnku dětské krupičky (1 hrnek = 250 ml), 250 g másla, 200 g moučkového cukru, 0,5 lžičky prášku do pečiva, 2 lžičky mandlového aroma
na dokončení: 1 hrnek mléka
Postup
Do mísy dáme suroviny na první těsto a ručně uhněteme. Rukama roztlačíme na plechu vyloženém papírem na pečení.
Do jiné mísy dáme suroviny na druhé těsto a opět rukama zpracujeme, je mnohem měkčí a mazlavější než první těsto. Položíme je na hnědé těsto na plechu a opět rukama rozprostřeme po celé ploše. Pracujeme opatrně, abychom neporušili souvislou vrstvu spodního těsta.
Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a upečeme do zrůžovění povrchu, cca 40 minut.
Mléko ohřejeme a horké rovnoměrně rozlijeme na upečený moučník ihned po vytažení z trouby. Necháme vychladnout.
Plech jsem použila menší než klasický (25x37 cm), bylo to tak tak, lepší by byl plech ještě o něco menší.
zdroj: Markéta Wierzba Schierlová
Přidáno: 28.8.2011