Karamelizovaná mrkev
Ingredience
500 g čerstvé mrkve, šťáva z 1 pomeranče, 2 lžíce cukru krupice, 1 lžíce tmavého cukru, 1 lžíce másla, 1 lžíce olivového oleje, 3-4 stroužky česneku, sůl, čerstvě mletý pepř, tymián nebo petrželová nať
Postup
Z mrkve odřízeneme nať tak, aby jí malý kousek zůstal, a mrkev oškrábeme. Česnek oloupeme, poslední vrstvu slupky necháme a stroužky lehce rozmáčkneme plochou nože.
V hlubší pánvi zahřejeme olej s máslem. Přilijeme pomerančovou šťávu, přidáme oba cukry, česnek a promícháme.
Do tohoto základu vložíme mrkev tak, aby ležela v jedné vrstvě. Osolíme, opepříme, posypeme bylinkami a pod pokličkou pomalu dusíme 15-20 minut do změknutí.
Pak odkryjeme, zesílíme plamen a necháme všechnu tekutinu odpařit a mrkev zkaramelizovat.
Podáváme jako doplněk k pečenému nebo dušenému masu.
podle magazínu Albert v kuchyni
Přidáno: 29.3.2015