Kokosáček

Ingredience

250 g kokosu, 1 plechovka salka (397 g), 100 g moučkového cukru, 2 lžíce rumu, 100 g změklého másla, 1 lžička kakaa

100 g smetany ke šlehání, 80 g hořké čokolády

Postup

Do misky nasypeme kokos a cukr. Přidáme všechno salko, rum, změklé máslo a všechno dohromady důkladně propracujeme vařečkou nebo rukou.

Vzniklou hmotu rozdělíme na třetiny. Do jedné z nich zapracujeme kakao.

Z každé třetiny vytvarujem váleček dlouhý 25-28 cm a rukou ho zploštíme na obdélník široký asi 6-7 cm.

Všechny tři části naskládáme na sebe, hnědou doprostřed. Lehce přimáčkneme a přitlačením ruky nebo stěrky srovnáme boční stěny do roviny.

Dáme chladit do ledničky.

V rendlíku zahřeme smetanu s rozlámanou čokoládou. Jakmile smetana začne vařit, odstavíme rendlík z plotny a mícháme, dokud se všechna čokoláda nerozpustí a nevznikne hladká lesklá poleva. Za občasného míchání ji necháme částečně vychladnout a zhoustnout.

Jakmile má poleva vhodnou hustotu (hustá, ale pořád ještě tekutá), nalejeme ji na zákusek a rovnoměrně rozetřeme.

V ledničce necháme dezert aspoň dvě hodiny ztuhnout.

Po vychlazení nakrájíme na plátky.

Přidáno: 15.3.2019