Hlíva na smetaně
Ingredience
500 g hlívy ústřičné, 1-2 cibule, 2 zelené tenkostěnné papriky, 2 hrsti pokrájené kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer), 2 lžíce hladké mouky, 250 g zakysané smetany, sůl, drcený kmín, mletý pepř, 2 lžičky mleté uzené papriky, 3 lžíce oleje, petrželová nať
Postup
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Hlívu očistíme a překrájíme na libovolně velké kousky. Papriky zbavíme semeníků a pokrájíme na proužky.
Na rozpáleném oleji orestujeme cibuli do zesklovatění. Přidáme kořenovou zeleninu a společně restujeme do zezlátnutí.
Vmícháme uzenou papriku a přisypeme hlívu se zelenou paprikou. Promícháme, krátce opečeme a podlijeme vodou. Osolíme, opepříme, okmínujeme.
V půl hrnku vody rozkvedláme mouku a přes sítko přilijeme do hrnce. Promícháme, podle potřeby můžeme přidat vodu a pod pokličkou dusíme do změknutí hlívy asi půl hodiny.
Až je hlíva měkká, vmícháme smetanu (nesmí být studená, srazila by se) a necháme krátce přejít varem.
Na talíři posypeme posekanou petrželkou, podáváme s pečivem.
Přidáno: 5.2.2016