Králík paní Říhové
Ingredience
1 králík, 4 kuličky jalovce, 4 kuličky nového koření, 2 kuličky pepře, 5 bobkových listů, 1 lžička tymiánu, 1 cibule, 2-3 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 150 ml mléka, 250 ml smetany ke šlehání, citronová šťáva, sůl
knedlíčky: 1 králičí játra (možno nahradit vepřovými cca 150 g), 3 stroužky česneku, 1 vejce, sůl, strouhanka
Postup
Omytého králíka naporcujeme a osušíme. Ze všech stran osolíme.
V pekáči necháme rozpustit máslo a porce králíka v něm ze všech stran "vykoupeme".
Posypeme tymiánem, přidáme všechno koření, na kousky rozkrájenou cibuli a necháme do druhého dne v chladu. Pak podlijeme vodou a upečeme doměkka.
Výpek zahustíme moukou rozkvedlanou v mléce, zalijeme šlehačkou a povaříme asi 10 minut.
Přecedíme, podle chuti okyselíme citronovou šťávou, případně dosolíme.
Maso vložíme do omáčky, (kdo chce, může obrat z kostí).
Knedlíky: játra rozmixujeme s vejcem, česnekem a špetkou soli. Přelijeme do misky a zahustíme strouhankou. Ze vzniklé hmoty modelujeme mokrýma rukama kulaté knedlíky cca 5 cm. Uvaříme je v osolené vodě asi 10 minut. Po vybrání z vody každý rozkrojíme na poloviny, aby vyšla pára.
Králíka s omáčkou podáváme s vařenými bramborami a játrovými knedlíky.
Za recept i králíka děkuji hodným sousedům.
Přidáno: 29.1.2011