Kuře jako svíčková

Ingredience

1 kuře, 100 g anglické slaniny, 2 sáčky mražené zeleniny pod svíčkovou (nebo stejné množství čerstvé), 2 cibule, po 8 kuličkách nového koření a pepře, 4 bobkové listy, tymián, 2 lžíce octa, 300 ml smetany na vaření, 1-2 lžíce hladké mouky, olej, muškátový oříšek

Postup

Kuře rozporcujeme, omyjeme a osušíme. Na dno pekáče nalijeme trochu oleje. Kousky kuřete v něm ze všech stran protáhneme, osolíme a naskládáme do pekáče. Poklademe plátky slaniny, posypeme kořením, nahrubo posekanou cibulí, na kostičky pokrájenou kořenovou zeleninou, přiklopíme a dáme přes noc do ledničky.
Druhý den podlijeme vodou a upečeme. Měkké maso vyndáme z pekáče a udržujeme v teple. Vybereme bobkové listy (vyhodíme) a zbytek obsahu pekáče rozmixujeme a přecedíme do hrnce. Je-li hmota příliš hustá, zředíme vodou. Ve smetaně rozkvedláme mouku a přes sítko přilijeme do hrnce. Za občasného míchání povaříme asi 10 minut. Před koncem varu dochutíme solí, octem a strouhaným muškátovým oříškem. Maso vložíme do omáčky (můžeme ho vykostit) a podáváme s houskovým knedlíkem.

Kuře jako svíčková

Přidáno: 11.10.2009