Lesácké karbanátky
Ingredience
karbanátky: 500 g mletého masa (dvě třetiny hovězího, třetina vepřového), 60 g slaniny, 1 cibule, 1 hrst strouhanky, 100 ml mléka, 1 vejce, 3 stroužky česneku, sůl, pepř, majoránka, olej
omáčka: 100 g másla, 1-2 lžíce hladké mouky, cca 500 ml hovězího vývaru, 100 g rajského protlaku, sůl, mletý pepř, 1 lžíce čerstvě nastrouhaného křenu, 100 ml zakysané smetany
Postup
Cibuli i slaninu nakrájíme nadrobno a společně opečeme na lžíci oleje.
Do mísy dáme maso, osolíme, opepříme, přidáme majoránku, rozmačkaný česnek, vejce, mléko a osmaženou cibuli se slaninou. Promícháme a podle potřeby zahustíme strouhankou. Důkladně rukou propracujeme.
Namočenýma rukama tvarujeme malé karbanátky a na oleji je usmažíme z obou stran dočervena.
V kastrolu zahřejeme máslo. Přisypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme studeným vývarem a dobře rozmícháme. Množství vývaru korigujeme podle toho, jak hustou chceme omáčku. Osolíme, opepříme a 10-15 minut povaříme.
Pak přidáme protlak, křen a necháme přejít varem.
Nakonec vmícháme zakysanou smetanu.
Podáváme s opečenými bramborami.
zdroj: magazín Albert v kuchyni
Přidáno: 2.8.2015