Rajská omáčka se zeleninou

Ingredience

1 cibule, 1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru, 1 plechovka rajského protlaku (140 g), sůl, 2 lžičky cukru, 3 bobkové listy, po 7 kuličkách nového koření a pepře, cca 1 l hovězího vývaru, 2 lžíce oleje

Postup

Zeleninu očistíme a nakrájíme na kousky.

Na rozpáleném oleji všechnu zeleninu naráz orestujeme. Jakmile začne zlátnout, přidáme k ní protlak a ještě 1-2 minuty restujeme.

Pak přilejeme vývar, promícháme, osolíme (je-li vývar slaný, už solit nemusíme), přidáme koření, cukr a vaříme do změknutí zeleniny (asi 10 minut).

Z uvařené omáčky vybereme koření a rozmixujeme ji ponorným mixérem dohladka. Podle potřeby ji zředíme dalším vývarem nebo vodou. Dochutíme solí, cukrem a necháme přejít varem.

Omáčku podáváme s vařeným hovězím masem nebo vejcem natvrdo. Jako příloha se hodí těstoviny, rýže nebo bulgur.

Přidáno: 17.12.2018