Švestková vánoční omáčka

Ingredience

200 g sušených švestek bez pecek, větší hrst rozinek, po hrsti vlašských ořechů a oloupaných mandlí, 2 kolečka citronu, 2 svitky skořice, 1 hvězdička badyánu, 7 hřebíčků, 3 lžíce švestkových povidel, 1-2 lžíce rumu, 4-5 lžic strouhaného perníku

Postup

Švestky a rozinky vypereme a necháme okapat.

Do hrnce nalejeme vodu (cca 1,2 l). Do vody přidáme všechno koření, kolečka citronu i s kůrou a švestky. Přivedeme k varu a povaříme 15 minut.

Obsah hrnce scedíme. Z pevné části vybereme koření, švestky pokrájíme na menší kousky a vrátíme je do vývaru.

Přidáme rozinky, rozlámané ořechy, mandle, povidla a pod pokličkou pomalu vaříme dalších 30 minut.

Potom do omáčky vmícháme nastrouhaný perník a povaříme ještě 15-20 minut. Těsně před koncem vaření vmícháme rum.

Omáčku můžeme podávat jak teplou tak studenou a přikusujeme k ní vánočku.

Přidáno: 23.12.2019