Kváskový mazanec
Ingredience
na rozkvašení: 1 lžíce chlebového kvásku, 100 g vody, 100 g hladké mouky
dále: 70 ml mléka, 320 g hladké mouky, špetka soli, 1 lžička citronové kůry, 100 g krystalového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 1 vejce, 2 žloutky, 90 g másla
1 vejce na potření, mandle na posypání
Postup
Kvásek, vodu a mouku důkladně promícháme a necháme 12-14 hodin kvasit.
Potom ke kvásku přidáme všechno ostatní (mléko vlažné, máslo hodně změklé) a důkladně vypracujeme, nejlépe v robotu, měkké vláčné těsto. Je poměrně řídké, ale tak to má být, postupným kynutím a překládáním zpevní.
Těsto přemístíme do olejem vytřené širší mísy a necháme 40-60 minut odpočinout.
Potom ho naolejovanýma rukama zlehka roztáhneme na větší placku a přeložíme na třetiny a vzniklý pruh opět na třetiny. Toto zopakujeme ještě třikrát, pokaždé po 45-50 minutách.
Po dalších 45 minutách těsto vyklopíme na lehce pomoučený vál a zformujeme do bochníku. Ten uložíme do pomoučenou utěrkou vyložené ošatky nebo misky, přikryjeme utěrkou a necháme znovu cca 50 minut kynout.
Nakynutý mazanec opatrně vyklopíme na plech s papírem na pečení, potřeme rozšlehaným vejcem, nahoře nařízneme do kříže, posypeme mandlemi a vložíme do trouby vyhřáté na 250°C. Do starého plechu, který jsme před zapnutím trouby vložili na dno, nalijeme hrnek horké vody a troubu rychle zavřeme.
Po 5 minutách ztlumíme na 190-200°C a mazanec dopečeme dozlatova asi 50 minut, upečení zkusíme špejlí. Pokud má mazanec už tmavý povrch a není uvnitř dopečený, přikryjeme ho alobalem.
Hotový necháme vychladnout na mřížce.
Přidáno: 22.3.2016