Mazanec z fary

Ingredience

750 g polohrubé mouky, 40 g čerstvého droždí, 375 ml mléka, 2 žloutky, 150 g moučkového cukru, 150 g rozpuštěného vlahého másla, 1 vanilkový cukr, nastrouhaná kůra z malého citronu, špetka soli, špetka strouhaného muškátového oříšku, 3 lžíce rozinek (předem namočených v rumu), 3 lžíce posekaných mandlí, 1 vejce na potření

Postup

Asi polovinu mléka ohřejeme (musí být vlažné, ne horké), přidáme lžíci cukru, lžíci mouky, rozdrobíme kvasnice, promícháme, přikryjeme a necháme na teplém místě vzejít kvásek.

Do mísy prosejeme mouku, osolíme, přidáme zbytek cukru, vanilkový cukr, citronovou kůru a muškátový oříšek.

Ve druhé polovině mléka rozkvedláme žloutky.

Vzejitý kvásek nalijeme do mísy s moukou, přidáme i mléko se žloutky a vlažné máslo.

Vařečkou dobře promícháme a vypracujeme, až vznikne hladké nelepivé těsto. Vyklopíme ho na vál a ještě rukama důkladně propracujeme.

Vrátíme zpátky do mísy, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme pořádně nakynout (asi hodinu).

Potom těsto znovu vyndáme na vál a zapracujeme do něho rozinky a mandle, trochu mandlí si necháme na ozdobení. Těsto vrátíme do mísy a necháme znovu nakynout.

Vykynuté těsto rozdělíme na 2-3 části a každou zformujeme do tvaru kulatého bochánku. Položíme na plech vyložený papírem na pečení a necháme 15-20 minut ještě kynout.

Bochánky potřeme rozšlehaným vejcem. Až vejce trochu zaschne, nakrojíme nebo nastříhneme nahoře malý křížek.

Posypeme zbytkem mandlí a vložíme do trouby vyhřáté na 180°C. Po 5-10 minutách ztlumíme na 160°C a dopečeme, cca 45-50 minut. Pokud mazance na povrchu rychle tmavnou, přikryjeme je alobalem.

Jestli je mazanec dobře propečený zjistíme špejlí ( po vpíchnutí a vytažení musí zůstat suchá a čistá).

Mazanec z fary
Mazanec z fary
Mazanec z fary
Mazanec z fary
Mazanec z fary

zdroj: http://dolcevita.blog.cz/

Přidáno: 6.4.2012