Pletený mazanec
Ingredience
600 g hladké mouky, 1 lžička soli, nastrouhaná kůra z 1 citronu, 250 ml mléka, 2 žloutky, 120 g másla, 140 g cukru krupice, 25 g čerstvého droždí, podle chuti rozinky a mandle
1 vejce na potření
Postup
Do mísy prosijeme mouku, smícháme se solí a vyhloubíme důlek. Do důlku rozdrobíme droždí a posypeme lžící cukru. Zalijeme trochou teplého mléka a necháme vzejít kvásek.
Ve zbylém mléce zatím necháme rozpustit máslo. Do vlažného zamícháme cukr.
Až kvasnice vzejdou, přilijeme do mísy mléko s máslem a cukrem, žloutky a vypracujeme vláčné nelepivé těsto (vařečkou, robotem, ...). Necháme nakynout.
Nakynuté těsto rozpůlíme. Jednu polovinu rozdělíme na čtvrtiny, uválíme 4 dlouhé prameny a spleteme mazanec. Položíme ho na papír na pečení, i s ním uložíme do misky a necháme znovu nakynout. Totéž provedeme i s druhou polovinou těsta.
Oba mazance přemístíme na plech, potřeme rozšlehaným vejcem, kdo chce, může posypat mandlemi, a zároveň upečeme (170°C, 35-40 minut). Pokud začnou mazance brzy zlátnout, přikryjeme je alobalem.













zdroj: www.facebook.com/video.php?v=690082997768011
Přidáno: 6.4.2015