Velikonoční kynutý věnec

Ingredience

500 g polohrubé mouky, 250 ml mléka, 1 kostička kvasnic (42 g), 60 g cukru, 2 vejce, 50 g hery, špetka soli
na potření: 50 g másla, 40 g moučkového cukru, mandlové lupínky

Postup

Do vlažného mléka dáme cukr, rozdrobíme kvasnice a na teplém místě necháme vzejít. Do mísy dáme mouku, osolíme, přidáme kvásek, rozpuštěnou vlahou heru, vejce a vypracujeme těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme nakynout. Pak těsto znovu promícháme, na vále rozdělíme na tři díly, ze kterých vyválíme válečky dlouhé asi 60 cm a spleteme z nich cop. Stočíme ho do věnce, přeneseme na plech vyložený papírem na pečení a necháme ještě asi 15 - 20 minut kynout. Před pečením ho potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s cukrem a posypeme mandlovými lupínky.
Pokud chceme mít uprostřed volný prostor, umístíme hned po stočení doprostřed věnce něco kulatého vhodné velikosti (sklenici, malý kastrólek,...). Jinak se místo uprostřed zacelí jak bude věnec při pečení kynout.

Velikonoční kynutý věnec

Přidáno: 21.3.2007