Polenta jako příloha

Ingredience

250 g instantní polenty, 1 l zeleninového vývaru, 1 lžíce másla, sůl, 2 lžičky sušeného celeru (mix bulvy a natě), 1 lžička sušeného tymiánu, 2 lžičky sušeného česneku, kousek posekané chilli papričky

Postup

Zapékací mističky nebo porcelánové hrnky vytřeme olejem.

Do hrnce nalejeme vývar. Osolíme ho (pozor, pokud je vývar slaný, solit už nemusíme). Do vývaru nasypeme sušený celer, česnek, tymián, přidáme máslo a zahříváme.

Chvíli před tím, než začne vývar vařit, nasypeme do něj tenkým pramínkem polentu, během sypání rychle mícháme metličkou, aby nevznikly hrudky.

Za stálého míchání povaříme asi 3 minuty, než se vzniklá kaše přestane lepit na hrnec.

Horkou kaši rozdělíme do misek/hrnků a necháme vychladnout (ztuhne).

Před jídlem vložíme misky s polentou na 10 minut do trouby vyhřáté na 180° a necháme prohřát (pokud pečeme maso, můžeme přidat polentu k němu do trouby, pokud se nám tam vleze).

Teplou polentu vyklopíme z misek/hrnků a nakrájíme na plátky.

Hodí se všude tam, kde klasický knedlík.

Přidáno: 26.5.2018