Dort Raffaello

Ingredience

korpus: 5 vajec, 150 g cukru krupice, 200 g hladké mouky, 5 lžic oleje
náplň: 500 ml smetany ke šlehání, 180 - 200 g bílé čokolády (i na vaření), 160 g kokosu
dále: 150 ml mléka, 1 sáček šlehačky v prášku, kokos, rum

Postup

Z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh. Postupně po jednom zašleháme žloutky a po lžících olej. Nakonec do pěny vmícháme vařečkou mouku. Těsto rozetřeme do kulaté formy (průměr 23 cm) s vymazaným a vysypaným dnem. Pečeme asi 25 minut při 190°C. Necháme vychladnout, nejlépe do druhého dne. Smetanu nalijeme do rendlíku a na plotýnce zahříváme. Do horké nasypeme na kousky nalámanou čokoládu a za stálého míchání přivedeme k varu. Necháme povařit 30 - 60 s. Pak odstavíme z plotýnky a za občasného zamíchání necháme vychladnout. Pak dáme do ledničky pořádně vychladit do druhého dne (důležité!, jinak nepůjde ušlehat). Korpus vodorovně rozřízneme na dvě nestejně velké části (asi 1/3 a 2/3. Tenčí část bude tvořit základ dortu, větší část rozdrobíme. Vychlazenou čokoládovou smetanu ušleháme dotuha (ručním elektrickým šlehačem to trvá necelých pět minut). Do ní vmícháme větší polovinu drobků z korpusu a kokos, pak postupně přimícháváme další drobky, dokud nevznikne hustá hmota. Není nutné spotřebovat všechny drobky (zbylé drobky usušíme a uschováme - možno použít při výrobě kuliček nebo různých náplní do dortů). Korpus vložíme do rozevíracího dortového kruhu, pokropíme podle chuti rumem (není nutné, pro děti můžeme nahradit ovocnou šťávou)a rozetřeme na něj šlehačkovo-drobkovou hmotu. Je dost hustá, takže spíš klademe lžící a postupně umačkáváme. Srovnáme ji do roviny a celé dáme do ledničky. Zatím ušleháme šlehačku v prášku podle návodu. Dort vyjmeme z kruhu, a natřeme na něj všechnu šlehačku. Celý povrch posypeme kokosem. Kdo chce může libovolně dozdobit (barevným kokosem, barevnými bonbóny,...)

Dort Raffaello
Dort Raffaello
Dort Raffaello
Dort Raffaello
Dort Raffaello
Dort Raffaello
Dort Raffaello
Dort Raffaello
Dort Raffaello
Dort Raffaello

Přidáno: 10.2.2008