Likérová charlotta
Ingredience
těsto: 2 vejce, 80 g cukru krupice, 80 g hladké mouky, 2 lžíce oleje
náplň: 1 sáček vanilkového pudinkového prášku, 400 ml mléka, 160 ml vaječného likéru, 300 g tvarohu (z vaničky), 300 ml smetany ke šlehání, 180-200 g moučkového cukru, 8 plátků želatiny
želé: 150 ml vody, kůra z 1 limetky, 10 lístků máty nebo meduňky, 60 g krystalového cukru, 3 plátky želatiny
dále: 24 cukrářských piškotů, 3-4 lžíce vaječného likéru
Postup
Z bílků a cukru ušleháme pevný sníh. Vešleháme žloutky, pak olej a nakonec zlehka vmícháme mouku.
Těsto rozetřeme do formy (26 cm) s papírem na pečení a upečeme (190°, 10 minut). Necháme vychladnout.
Z mléka, likéru a pudinkového prášku uvaříme pudink, hrnec postavíme do studené vody a za častého míchání necháme pudink vychladnout.
Vychladlý kropus položíme na tácek a kolem něho postavíme dortový ráfek. Korpus pokropíme likérem.
Z piškotů odřízneme přibližně třetinu a delší části postavíme na korpus kolem ráfku.
Osm želatinových plátků zalijeme trochou vody a necháme 10 minut bobtnat.
Vlažný pudink přemístíme do větší misky, přidáme tvaroh, cukr a rozšleháme dohladka.
Z želatiny vymačkáme vodu a v malém rendlíku ji zahříváme za stálého míchání, až se zcela rozpustí (nevařit!).
Do želatiny vmícháme napřed jednu, potom druhou lžíci krému a toto zašleháme do zbylého krému v míse. Nakonec vešleháme dotuha ušlehanou smetanu.
Krém nalijeme do formy vyložené piškoty a na několik hodin uložíme do ledničky.
Tři plátky želatiny zalijeme trochou vody a necháme 10 minut bobtnat.
Vodu na želé převaříme a odstavíme. V hmoždíři rozdrtíme lžíci cukru (z odváženého množství) s kůrou ostrouhanou z limetky a mátovými (meduňkovými) listy.
Do horké vody nasypeme obsah hmoždíře, přidáme zbytek cukru a vymačkané plátky želatiny. Mícháme do úplného rozpuštění.
Pak rendlík postavíme do studené vody a za stálého míchání necháme vychladnout (hlídat, nesmí ztuhnout).
Vlahé želé nalijeme na ztuhlý krém a znovu necháme ztuhnout v ledničce.
Ze ztuhlého dortu opatrně sundáme ráfek a uvážeme mašli.
zdroj: magazín Ona Dnes (upraveno)
Přidáno: 17.4.2017