Medovník míša
Ingredience
těsto: 200 g cukru krupice, 200 g hery, 2 vejce, 2 lžíce mléka, 2 až 3 lžíce medu, 2 lžičky jedlé sody, 500 g hladké mouky
krém: 300 ml mléka, 1 karamelový pudink, 1 karamelové salko, 2 polévkové lžíce cukru, 1 vanilkový cukr, 400 g másla
punčovina: cca půl sáčku dětských piškotů, kousek změklého másla, zbytek krému, hrst medovníkových drobečků
dále: marcipán, potravinářské barvy, 1 sojový suk
Postup
Heru, med, mléko a cukr zahřejeme ve vodní lázni a mícháme, až se všechno rozpustí a spojí.
Odstavíme a do vlažné hmoty vmícháme celá vejce.
V míse smícháme mouku se sodou. Přilijeme tekutou směs a vypracujeme těsto, zpočátku vařečkou v míse, pak vyklopíme a dokončíme rukama na pomoučeném vále.
Přikryjeme fólií a necháme chvíli odpočinout (těsto zhoustne).
Hotové těsto rozdělíme na 6 stejných dílků. Z každého vyválíme tenký kruh (cca 28 cm v průměru), upečeme dozlatova (5-6 minut při 200°C) a necháme vychladnout.
Z vychladlých placek vykrojíme podle dortové formy nebo talíře stejné kruhy. Odkrojky postrouháme na drobečky.
Z mléka a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink a necháme vychladnout.
Máslo s cukrem a salkem vyšleháme do pěny a po lžících zašleháme vlažný pudink.
Medovníkové placky potřeme krémem a naskládáme na sebe. Krémem potřeme i celý dort zvenku.
Z pomletých piškotů, kousku másla, hrsti medovníkových drobečků a trochy krému vyrobíme punčovinu. Kompotovou misku vyložíme potravinářskou fólií a naplníme punčovinou. Dáme ztuhnout do ledničky. Ztuhlou vyklopíme, odstraníme fólii a potáhneme obarveným marcipánem. Kosticí namalujeme pusu a přilepíme černý čenich.
Celý čumáček položíme na medovník potřený krémem a obsypeme ho drobečky.
Sojový suk rozpůlíme a z každé půlky vytvarujeme jedno ucho. Uši potřeme krémem, přilepíme na ně kolečko z marcipánu a zbytek obalíme drobečky. Troškou krému přilepíme na dort. Nakonec přilepíme oči vyrobené z marcipánu a celý medovník necháme v ledničce 1-2 dny uležet.
zdroj: http://altaracook.blog.cz
Přidáno: 15.5.2016