Medovník míša

Ingredience

těsto: 200 g cukru krupice, 200 g hery, 2 vejce, 2 lžíce mléka, 2 až 3 lžíce medu, 2 lžičky jedlé sody, 500 g hladké mouky

krém: 300 ml mléka, 1 karamelový pudink, 1 karamelové salko, 2 polévkové lžíce cukru, 1 vanilkový cukr, 400 g másla

punčovina: cca půl sáčku dětských piškotů, kousek změklého másla, zbytek krému, hrst medovníkových drobečků

dále: marcipán, potravinářské barvy, 1 sojový suk

Postup

Heru, med, mléko a cukr zahřejeme ve vodní lázni a mícháme, až se všechno rozpustí a spojí.

Odstavíme a do vlažné hmoty vmícháme celá vejce.

V míse smícháme mouku se sodou. Přilijeme tekutou směs a vypracujeme těsto, zpočátku vařečkou v míse, pak vyklopíme a dokončíme rukama na pomoučeném vále.

Přikryjeme fólií a necháme chvíli odpočinout (těsto zhoustne).

Hotové těsto rozdělíme na 6 stejných dílků. Z každého vyválíme tenký kruh (cca 28 cm v průměru), upečeme dozlatova (5-6 minut při 200°C) a necháme vychladnout.

Z vychladlých placek vykrojíme podle dortové formy nebo talíře stejné kruhy. Odkrojky postrouháme na drobečky.

Z mléka a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink a necháme vychladnout.

Máslo s cukrem a salkem vyšleháme do pěny a po lžících zašleháme vlažný pudink.

Medovníkové placky potřeme krémem a naskládáme na sebe. Krémem potřeme i celý dort zvenku.

Z pomletých piškotů, kousku másla, hrsti medovníkových drobečků a trochy krému vyrobíme punčovinu. Kompotovou misku vyložíme potravinářskou fólií a naplníme punčovinou. Dáme ztuhnout do ledničky. Ztuhlou vyklopíme, odstraníme fólii a potáhneme obarveným marcipánem. Kosticí namalujeme pusu a přilepíme černý čenich.

Celý čumáček položíme na medovník potřený krémem a obsypeme ho drobečky.

Sojový suk rozpůlíme a z každé půlky vytvarujeme jedno ucho. Uši potřeme krémem, přilepíme na ně kolečko z marcipánu a zbytek obalíme drobečky. Troškou krému přilepíme na dort. Nakonec přilepíme oči vyrobené z marcipánu a celý medovník necháme v ledničce 1-2 dny uležet.

zdroj: http://altaracook.blog.cz

Přidáno: 15.5.2016