Kulajda

Ingredience

hrst sušených hub, 3-4 brambory (podle velikosti), 1 středně velká cibule, 2 lžíce oleje, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, sůl, mletý pepř, 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 200 g smetany na vaření, 2 lžíce octa, hrst čerstvého posekaného kopru

Postup

Houby namočíme dvě hodiny předem do trochy vody.

Oloupanou cibuli posekáme nadrobno, brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky.

V hrnci rozpálíme olej s máslem. Přidáme cibuli a smažíme do zesklovatění. Zasypeme ji moukou, důkladně promícháme a usmažíme světlou cibulovou jíšku.

Přilejeme studenou vodu (cca 1 litr), osolíme, opepříme, přidáme bobkové listy, nové koření a namočené houby. Všechno promícháme a necháme pomalu vařit.

Po 15 minutách varu přidáme kostičky brambor a vaříme dalších asi deset minut.

Až jsou brambory měkké, přilejeme do hrnce smetanu, ocet, přidáme kopr a všechno necháme 1-2 minuty povařít.

Kdo chce, může polévku na talíři doplnit vařeným vejcem.

Přidáno: 30.10.2020