Kuřátka (lišky) na sladkokyselo

Ingredience

2 hrsti kuřátek, 1 cibule, 1 lžička sušenéno tymiánu, 2 lžíce oleje, 1 lžíce másla, 800 g brambor, 2-3 bobkové listy, 1 hrnek mléka, 200 ml smetany na vaření, 2 lžíce hladké mouky, sůl, 3-4 lžíce octa, 1 lžička cukru

Postup

Cibuli oloupeme, posekáme nadrobno a necháme zesklovatět na rozpáleném oleji s máslem.

Přidáme očištěné houby, osolíme a za častého zamíchání je krátce opečeme.

Přidáme tymián, houby podlejeme malým množstvím vody a pod pokličkou podusíme.

Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky.

Po 15 minutách dušení hub k nim přidáme brambory, bobkové listy, podle potřeby přilejeme trošku vody (asi do poloviny výšky brambor) a pod pokličkou dále dusíme.

V mléce rozkvedláme mouku. Až jsou brambory skoro měkké, přes sítko do kastrolu nalejeme mléko s moukou. Přidáme smetanu, promícháme a ještě 10 minut povaříme. Hustotu korigujeme případným přidáním mléka.

Až je omáčka dobře provařená, přidáme cukr, podle chuti ocet a necháme krátce přejít varem.

Podáváme s vejcem natvrdo.

Přidáno: 19.12.2020