Schwarzwaldský višňový dort

Ingredience

těsto: 6 vajec, 180 g cukru krupice, 160 g bezlepkové směsi Jizerka, 50 g kakaa, 20 g strouhaných mandlí, 60 g rozpuštěného másla

náplň: 1 sklenice višňového kompotu (700 g), 2 lžíce solamylu, 2 lžíce cukru

dále: 750 ml smetany ke šlehání Rama Cremefine, 2 sáčky vanilkového cukru, hořká čokoláda

Postup

Z bílků a cukru ušleháme pevný sníh. Zašleháme žloutky, pak vychladlé máslo. Vařečkou vmícháme zlehka Jizerku smíchanou s kakaem a mandlemi.

Těsto rovnoměrně rozetřeme do formy (průměr 24 cm) s vymazaným a vysypaným dnem.

Upečeme při 180°C asi půl hodiny. Necháme vychladnout.

Kompot scedíme, šťávu zachytíme. 16 višní odložíme bokem, ostatní vypeckujeme. Šťávy z kompotu by mělo být 250-300 ml, pokud máme méně, doplníme na 250 ml vodou. Ve 2-3 lžících vody rozmícháme solamyl, spolu s cukrem přidáme ke šťávě a minutu povaříme. Odstavíme, vsypeme vypeckované višně a necháme vychladnout.

Smetanu ušleháme s vanilkovým cukrem dotuha.

Vychladlý korpus dvakrát prokrojíme. Spodní část potřeme tenkou vrstvou šlehačky. Cukrářským sáčkem s širší špičkou vytvoříme ze šlehačky soustředné kruhy (viz foto). Mezery mezi nimi vyplníme uvařenou višňovou směsí.

Povrch zatřeme tenkou vrstvou šlehačky, přiložíme prostřední část korpusu a celý postup zopakujeme. Po sestavení celého dortu potřeme ze všech stran šlehačkou a ze zbylé šlehačky vytvoříme po obvodu horní plochy 16 pusinek, na jejichž špičky uložíme po jedné višni.

Střed dortu posypeme strouhanou čokoládou a dáme vychladit.

Schwarzwaldský višňový dort
Schwarzwaldský višňový dort
Schwarzwaldský višňový dort
Schwarzwaldský višňový dort
Schwarzwaldský višňový dort
Schwarzwaldský višňový dort
Schwarzwaldský višňový dort
Schwarzwaldský višňový dort
Schwarzwaldský višňový dort
Schwarzwaldský višňový dort
Schwarzwaldský višňový dort
Schwarzwaldský višňový dort
Schwarzwaldský višňový dort
Schwarzwaldský višňový dort

Přidáno: 25.1.2014