Amoletový dort s rajčaty
Ingredience
0,5 l mléka, 250 g hladké mouky, 3 vejce, sůl, velká hrst posekaných bylinek (petrželka, pažitka, bazalka, kopr - co máme), 10-12 rajčat, 300 g tvrdého sýra, sůl, mletý pepř, olej na smažení
Postup
Do mléka dáme žloutky, mouku, osolíme a ruční metličkou důkladně rozšlenáme. Z bílků ušleháme sníh a vmícháme do těsta. Necháme chvíli odpočinout. Pak vmícháme bylinky a na rozpáleném oleji usmažíme 6-7 amolet.
Jednu hotovou amoletu položíme na plech s papírem na pečení. Dortový ráfek nastavíme na stejnou velikost a postavíme kolem amolety. Rajčata nakrájíme na tenká kolečka, sýr nastrouháme. Na amoletu naskládáme rajčata, lehce osolíme a opepříme, posypeme sýrem. Na sýr položíme další amoletu a postup opakujeme do zaplnění formy. Poslední horní amoletu necháme prázdnou. Můžeme střídat růné druhy sýra.
Plech vložíme do trouby vyhřáté na 180-190°C. Po 15 minutách posypeme horní amoletu zbytkem sýra a vrátíme do trouby asi na 5 minut, než se sýr roztaví.
Hotový dort necháme chvilku částečně vychladnout. Nožem objedeme okraj abychom uvolnili připečený sýr a ráfek opatrně vytáhneme nahoru.
Podáváme teplé.
Přidáno: 9.8.2008