Gazpacho

Ingredience

650 g zralých rajčat, hrst sušených rajčat, 1 jarní cibulka, šťáva z půlky citronu, půlka červené papriky, velká hrst lístků bazalky, 2 stroužky česneku, 1 salátová okurka, 1 šalotka nebo malá červená cibule, hrst cherry rajčátek, 4 lžíce olivového oleje, 2 lžíce vinného octa, sůl, čerstvě mletý pepř, krutony z bílého pečiva

Postup

Sušená rajčata omyjeme a na půl hodiny namočíme do vody.

Velká rajčata nařízneme do kříže, zalijeme na 2 minuty vařící vodou, pak opláchneme studenou vodou a oloupeme.

Oloupaná rajčata, scezená sušená rajčata, papriku, jarní cibulku a česnek pokrájíme na kousky a vložíme do mixéru. Přidáme bazalku, olej, ocet, citronovou šťávu, sůl a pepř.

Rozmixujeme jen krátce, aby v mixéru zůstaly drobné kousky.

Polovinu nahrubo rozmixované směsi odlijeme do misky a zbytek rozmixujeme zcela dohladka. Pak přilijeme k první odlité části a promícháme.

Oloupanou okurku a červenou cibuli pokrájíme na drobné kostičky, cherry rajčátka na čtvrtiny. Tuto pokrájenou zeleninu vmícháme do polévky, část si necháme na ozdobu.

Polévku uložíme do ledničky minimálně na hodinu (lépe déle).

Podáváme chlazené, na talíři ozdobíme zeleninou a doplníme krutony.

Gazpacho
Gazpacho
Gazpacho
Gazpacho
Gazpacho

Přidáno: 8.7.2015