Pikantní zelenina v mořské soli
Ingredience
2,3 kg zeleniny (mrkev, květák, kedlubny, malé cibulky, zelí, červená kapie, ... v libovolném poměru), 1-2 feferonky (podle velikosti a obliby ostré chuti)
1. nálev: 2,3 l vody, 330 g mořské soli
2. nálev: 1 l vody, 400 ml octa (použila jsem bzenecký ochucený estragonem), 300 g cukru, 5 bobkových listů, 0,5 lžíce celého pepře, 0,5 lžíce nového koření
Rozpis na 3,5 kg zeleniny: 1. nálev: 3,5 l vody, 500 g soli
2. nálev: 1,4 l vody, 560 ml octa, 420 g cukru, 7 bobkových listů, 0,7 lžíce kuliček pepře, 0,7 lžíce kuliček nového koření
Postup
Nejdříve připravíme 1. nálev: ve vodě rozpustíme sůl.
Omytou zeleninu nakrájíme na kousky a ve vhodné nádobě (použila jsem pětilitrovou zavařovačku) zalijeme slaným nálevem.
Necháme stát v pokojové teplotě 24 hodin.
Do hrnce dáme všechny suroviny na 2. nálev, svaříme a necháme částečně vychladnout.
Po 24 hodinách ze zeleniny slaný nálev slijeme a zalijeme ji mírně teplým druhým nálevem.
Necháme marinovat 2-3 dny.
Pak můžeme zeleninu s nálevem rozdělit do menších sklenic a uzavřít. Díky konzervaci solí by takto měla vydržet minimálně půl roku (zatím nemám ověřeno, určitě bude snězená dřív).
Tuto zeleninu můžeme používat jako přílohu k jídlu tam, kde se používá sterilovaná zelenina, na ozdobu obložených talířů či mís, případně konzumovat jen tak na chuť.
Slaný nálev je škoda vylít bez užitku. Můžeme ho uchovat a používat k solení při vaření (polévky, omáčky, saláty, ...)
zdroj: www.labuznik.cz
Přidáno: 14.9.2016