Adventní svícen
Ingredience
těsto: 225 g hladké pšeničné mouky, 125 g hladké žitné mouky (použila jsem chlebovou), 175 g moučkového cukru, 15 g sody, 15 g perníkového koření, 75 g tekutého medu, 2 vejce
dále: bílková poleva, potravinářsé barvivo, barevný marcipán, cukrové perličky
Postup
Na vále zpracujeme těsto, zabalíme a necháme minimálně 2 hodiny odpočinout v ledničce.
Těsto rozválíme na tloušťku 5 mm a přeneseme na plech s papírem na pečení.
Přiložíme šablonu (doporučuji těsto lehounce poprášit moukou, bez toho se mi šablona přilepila a nešla sundat) a nožíkem obkrojíme.
Vykrajovátkem (je součástí přiloženého nožíku) vykrojíme kulaté otvory pro svíčky a šablonu z těsta sloupneme.
Zbytek těsta rozválíme na tloušťku 2 mm a vykrojíme 4 tenká kolečka. Vložíme je do vykrojených otvorů, na ně postavíme prázdné kalíšky a lehce přitlačíme.
Plech vložíme do trouby vyhřáté na 170°C. Sledujeme a když kalíšky vystoupí do výšky (po 4-5 minutách), plech z trouby vytáhneme, kalíšky pořádně zatlačíme dolů a plech vrátíme do trouby. Ztlumíme na 150°C a dopečeme 15-20 minut.
Upečený svícen necháme vychladnout na rovné ploše.
Vychladlý ozdobíme obarvenou polevou, ozdůbkami z marcipánu a cukrovými perličkami. Do kalíšků vložíme svíčky.
Toto je dávka uvedená v návodu pro jeden svícen. Bez problémů jsem z ní vyrobila dva a ještě zbylo na plech malých perníčků.
zdroj: recept přiložený k sadě šablon na výrobu svícnů (Tescoma)
Přidáno: 29.11.2015