Honzova vánočka
Ingredience
500 g polohrubé mouky, 120 g másla, 80 g krystalového cukru, 3 žloutky, špetka soli, kůra z půlky citronu, 1 vanilkový cukr, 25 g čerstvého droždí, 0,25 l mléka, 50 g rozinek, 60 g oloupaných opražených mandlí, 1 vejce na potření, celé mandle na ozdobu
Postup
Máslo s cukrem utřeme do pěny, přidáme žloutky, sůl, citronovou kůru a ještě chvíli třeme.
Trochu mléka ohřejeme, osladíme 3 lžičkami cukru, rozdrobíme droždí, přikryjeme a necháme vzejít kvásek.
K máslové pěně přidáme mouku, zbylé mléko, kvásek a vypracujeme husté těsto.
Na vále do těsta zapracujeme rozinky a opražené posekané mandle.
Těsto vložíme do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme nakynout.
Nakynuté těsto rozdělíme na 9 stejných kousků a upleteme vánočku.
Na plechu necháme ještě asi 20 minut dokynout.
Pak potřeme vajíčkem, ozdobíme mandlemi a upečeme (180°C, cca 40 minut, zkoušíme špejlí).






podle televizního pořadu Prostřeno
Přidáno: 24.11.2010