Vánočka z formy podruhé
Ingredience
500 g polohrubé mouky, špetka soli, 100 g krystalového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 lžíce strouhané citronové kůry, 200 ml mléka, 100 g másla, 3 žloutky, 2 lžíce rumu, 35 g čerstvého droždí, podle chuti rozinky, ořechy, mandle, kandované ovoce, ...
sádlo na vymazání formy
Postup
Do mísy prosijeme mouku se solí. Vyhloubíme v ní důlek, do kterého nalejeme asi polovinu teplého mléka, nasypeme dvě lžíce cukru (z odváženého množství) a rozdrobíme droždí. Necháme asi 15 minut v klidu vzejít kvásek.
Pak přidáme zbytek mléka, žloutky, rum, rozpuštěné vlažné máslo, citronovou kůru a vypracujeme hladké nelepivé těsto, nejlépe v robotu nebo domácí pekárně.
Těsto necháme nakynout, asi hodinu a půl.
Pak do něj zapracujeme rozinky, ořechy, ... co máme rádi.
Těsto vložíme do formy důkladně vymazané sádlem, přitlačíme je ke krajům, uprostřed necháme prohlubeň.
Znovu necháme asi hodinu kynout.
Formu s nakynutým těstem vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme asi hodinu.
Po upečení necháme vánočku 10-15 minut ve formě odpočinout, pak vyklopíme a necháme vychladnout.
Přidáno: 9.12.2018