Kandovaná dýně

Ingredience

4 kg očištěné oloupané dýně, cca 3 l vody, 3 lžíce kyseliny citronové, 2 kg krystalového cukru, šťáva z jednoho většího pomeranče, 3-4 hrsti cukru krupice na posypání usušené dýně

Postup

Dýni nakrájíme na kostičky o hraně 10-15 mm a zalejme studenou vodou, ve které jsme rozmíchali kyselinu citronovou. Necháme 24 hodin stát.

Po 24 hodinách kostičky scedíme a necháme okapat.

Nasypeme je do hrnce, přidáme k nim cukr, pomerančovou šťávu a promícháme. Opět necháme stát dalších 24 hodin. Dýně bude pomalu pouštět tekutinu, občas můžeme promíchat.

Po uplynutí 24 hodin hrnec postavíme na plotnu a jeho obsah přivedeme k varu. Za občasného promíchání pomalu (na co nejnižším stupni) vaříme, až kostičky dýně zesklovatí, trvá to 10 -12 minut.

Takto připravenou dýni scedíme (nálev můžeme uchovat a použít jako sirup ke slazení čaje apod.).

Okapanou dýni rozprostřeme na plata sušičky (měla jsem jich 6) a usušíme (cca 20 hodin).

Usušené kostičky dýně (pořád jsou trochu lepkavé) promícháme s trochou cukru krupice

Uchováváme v uzavřené vzduchotěsné nádobě.

Přidáno: 18.11.2020