Borůvkovo-krupicový koláč
Ingredience
těsto: 250 g hladké mouky, špetka soli, 1 lžička prášku do pečiva, 5 lžic moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 1 vejce, 130 g másla
náplň: 500 ml mléka, 120 g krupice, 5-6 lžic cukru, 2 vejce, 300-400 g borůvek
Postup
Do teplého mléka nasypeme krupici, za stálého míchání přivedeme k varu a uvaříme hustou kaši. Odstavíme, vmícháme cukr a necháme chvíli vychladnout.
Z uvedených surovin zpracujeme na vále hladké těsto. Rozválíme na kruh a vyložíme jím vymazanou formu (26-28 cm). Těsto propícháme vidličkou, přikryjeme papírem na pečení nebo alobalem a zatížíme fazolemi nebo hrachem. Předpečeme 15 minut při 200°C.
Do zchladlé krupice vmícháme žloutky, borůvky a nakonec sníh ušlehaný z bílků.
Předpečený koláč vyndáme z trouby, odstraníme papír s fazolemi a na těsto urovnáme náplň.
Koláč vrátíme do trouby a dopečeme asi 25 minut.
Krájíme až po úplném vychladnutí.
Přidáno: 29.1.2017