Hruškový koláč

Ingredience

těsto: 2 vejce, 200 g krystalového cukru, 6 lžic oleje, 200 ml mléka, 300 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, špetka soli

na polití: 100 g másla, 1 lžíce medu, 5 lžic krystalového cukru, 2 vejce

dále: 5-7 hrušek (podle velikosti), 1 vanilkový cukr, 1 lžíce skořice

Postup

Vejce s cukrem ušleháme na hustou světlou pěnu. Vařečkou nebo stěrkou vmícháme olej a mléko.

Mouku smícháme s práškem do pečiva a špetkou soli a vmícháme do tekusté směsi.

Těsto vylejeme na plech (35x28 cm) a naskládáme na ně na plátky pokrájené hrušky. Posypeme je vanilkovým cukrem a skořicí.

Plech vložíme do trouby vyhřáté na 180°C.

V kastrůlku necháme rozpustit máslo, přidáme k němu lžíci medu, cukr a rozmícháme dohladka. Vejce vidličkou rozšleháme a přimícháme k máslové směsi.

Po 30 minutách pečení koláč rovnoměrně polejeme tekutou směsí z kastrůlku a dopečeme ještě asi 20 minut do zezlátnutí povrchu.

Přidáno: 24.9.2024