Hruškový koláč se smetanou
Ingredience
těsto: 200 g hladké mouky, 60 g moučkového cukru, 1 vejce, 110 g másla nebo hery, 1 lžíce citronové kůry
náplň: 200 g zakysané smetany, 2 vrchovaté lžičky vanilkového pudinkového prášku, 1 sáček vanilkového cukru, 5-7 hrušek
dále: 1 sáček vanilkového cukru, 3-4 lžičky meruňkové marmelády, 1 lžíce rumu
Postup
Z uvedených surovin zpracujeme na vále těsto, zabalíme a uložíme na půl hodiny do ledničky.
Smetanu smícháme s pudinkem a vanilkovým cukrem.
Omyté hrušky zbavíme jádřinců a nakrájíme na osminky.
Těsto rozválíme na kruh a vyložíme jím vymazanou formu (28 cm). Dno propícháme vidličkou.
Na těsto rozetřeme smetanu a poklademe hruškami. Posypeme vanilkovým cukrem a vložíme do trouby vyhřáté na 180°C.
Marmeládu zahřejeme aby zřídla a smícháme s rumem.
Po 25 minutách pečení koláč vytáhneme z trouby, hrušky potřeme tekutou marmeládou a vrátíme do trouby na dalších 5-10 minut dopéct.
podle www.toprecepty.cz
Přidáno: 30.10.2015