Obrácený koláč s rebarborou a jahodami

Ingredience

těsto: 150 g celozrnné špaldové mouky, 150 g hladké pšeničné mouky, 3 lžičky prášku do pečiva, 90 g přírodního cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 250 ml mléka, 5 lžic slunečnicového oleje, 100 g bílého jogurtu

dále: 300 g očištěné rebarbory, 300 g jahod, 2 lžíce krystalového cukru

do formy: kousek másla, hrstka přírodního cukru

Postup

Dno dortové formy (průměr 28 cm) vyložíme papírem na pečení. Papír ve formě důkladně potřeme máslem a posypeme cukrem.

Oloupanou rebarboru nakrájíme na kousky, promícháme s cukrem a necháme 20-30 minut odstát.

V míse smícháme všechny sypké suroviny na těsto. Potom přidáme jogurt, mléko, olej a vymícháme hladké těsto.

Do formy na pocukrovaný papír naskládáme přepůlené jahody.

Z rebarbory slejeme puštěnou tekutinu, lehce ji osušíme ubrouskem a rovnoměrně ji rozsypeme na jahody.

Nakonec do formy nalejeme těsto, opatrně je roztáhneme po celé ploše a formu vložíme do trouby vyhřáté na 190°C.

Pečeme asi 40 minut (zkusíme špejlí).

Upečený moučník necháme ve formě částečně vychladnout (10-20 minut). Nožem oddělíme okraj od formy, odstraníme boční stěnu a koláč překlopíme na talíř ovocem nahoru. Takto ho necháme zcela vychladnout.

Přidáno: 12.5.2019