Smetanový ovocný koláč

Ingredience

200 g polohrubé mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 90 g krystalového cukru, 2 vejce, 1 kelímek zakysané smetany (190-200 g), 100 g másla, ovoce

drobenka: 80 g polohrubé mouky, 50 g moučkového cukru, 50 g másla

ovoce (meruňky, třešně, švestky, ...)

máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy, lístky meduňky na ozdobu

Postup

Nejdříve připravíme drobenku: mouku, cukr a máslo dáme do misky a rukou zpracujeme na drobenku.

Ovoce omyjeme a osušíme, větší kousky můžeme překrájet.

Máslo necháme rozpustit a vychladnout.

Do mísy vložíme smetanu, cukr, celá vejce a rozpuštěné vlažné máslo. Eletrickým šlehačem všechno rozšleháme dohladka.

Přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva a znovu šlehačem promícháme, až vznikne hladké těsto.

Do vymazané a vysypané formy těsto urovnáme a naskládáme na ně ovoce. Pokud máme ovoce kyselejší, můžeme ho posypat vanilkovým cukrem.

Koláč hustě posypeme drobenkou a vložíme do trouby vyhřáté na 190°C. Pečeme do zezelátnutí okrajů asi 35-40 minut (zkusíme špejlí).

Vychladlý koláč pocukrujeme a ozdobíme lístky meduňky.

Přidáno: 25.5.2018