Švestkový koláč s mandlemi

Ingredience

těsto: 30 g kvasnic, 80 g cukru, 1/4 l mléka, 500 g hladké mouky, špetka soli, 125 g rozpuštěné hery
na povrch: 1,5 kg švestek, 100 g mandlí, 150 g cukru

Postup

Do vlažného mléka dáme cukr a rozdrobíme kvasnice. Přikryjeme pokličkou a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Do mísy dáme mouku se solí, rozpuštěný tuk a kvásek. Vypracujeme hladké těsto. Přikryjeme a necháme 20 minut kynout. Zatím omyjeme a odpeckujeme švestky, mandle zbavíme slupek a posekáme na drobné kousky. Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny. Každou rozválíme na velikost plechu či koláčové formy a přeneseme (vymazat tukem). Poklademe hustě švestkami a necháme dalších dvacet minut kynout. Vložíme do vyhřáté trouby na 200°C a pečeme asi 20 minut. Hned po upečení posypeme horký koláč mandlemi smíchanými s cukrem.

Švestkový koláč s mandlemi
Švestkový koláč s mandlemi
Švestkový koláč s mandlemi

Přidáno: 13.8.2007