Švestkový koláč s perníkem
Ingredience
těsto: 250 g hladké mouky, 140 g másla, 6 lžic studené vody, špetka soli
dále: 2 hrsti rozdrobeného nebo nastrouhaného perníku, odpeckované švestky, 1 sáček vanilkového cukru, skořice, 1 vejce na potření
Postup
Na vále osolíme mouku, přidáme na kousky nakrájené máslo a do důlku vodu. Zpracujeme hladké nelepivé těsto. Zabalíme a dáme na půl hodiny odpočinout do chladu.
Těsto rozdělíme na poloviny a rozválíme podle velikosti formy.
Jednou plackou těsta vyložíme formu. Dno hustě posypeme perníkem a na něj naskládáme půlky švestek. Posypeme vanilkovým cukrem a poprášíme skořicí.
Přikryjeme druhou částí rozváleného těsta a těsně přitiskneme okraje. Pro zajímavější vzhled koláče můžeme do těsta před přikrytím švestek vykrojit otvor libovolného tvaru.
Pokud nám zůstanou nějaké odkrojky, použijeme je k ozdobení koláče.
Hotový koláč potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do trouby vyhřáté na 180°C. Upečeme dozlatova 30-40 minut.
Přidáno: 21.11.2016