Jogurtový dort s broskvemi

Ingredience

korpus: 2 vejce, 80 g krystalového cukru, 80 g hladké mouky, 2 lžíce oleje, rum (není nutný)

náplň: 500 g bílého jogurtu, 250 g tvarohu, 300 g smetany ke šlehání, 3 lžíce moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 1,5 sáčku želatinového ztužovače za studena + 150 ml vody

na povrch: 1 velká plechovka broskvového kompotu, 1 sáček žlutého dortového želé na 0,5 l, 3 lžíce krystalového cukru, 1-2 lžíce citronové šťávy

Postup

Z bílků a cukru ušleháme pevný sníh.

Do sněhu zašleháme nejdříve žloutky, pak olej a nakonec zlehka vařečkou vmícháme prosátou mouku.

Těsto rozetřeme do formy (průměr 24-26 cm), jejíž dno jsme vyložili papírem na pečení.

Pečeme při 200°C 20-25 minut (zkusíme špejlí).

V míse smícháme jogurt s tvarohem a cukrem. V jiné misce ušleháme smetanu dotuha.

Ztužovač zalejeme vodou a ruční metličkou důkladně prošleháme. Po částech vmícháme jogurtovou hmotu. Do ní nakonec přimícháme ušlehanou šlehačku.

Upečený vychladlý korpus postavíme na podnos a kolem něj umístíme dortový ráfek (mezi korpusem a ráfkem nesmí být mezera).

Korpus pokropíme rumem a vylejeme na něj jogurtový krém. Uhladíme ho, aby měl rovný povrch a všechno dáme do ledničky ztuhnout na 2-3 hodiny.

Kompot scedíme. Šťávu doplníme do půl litru vodou.

V rendlíku smícháme dortové želé s cukrem, zalejeme šťávou z kompotu a rozmícháme. Za stálého míchání zahřejeme a minutu povaříme.

Želé odstavíme z plotny a za občasného míchání necháme asi 15 minut vychladnout.

Zatím nakrájíme broskve na plátky a naskládáme je na povrch ztuhlého dortu.

Až želé přestane být horké, opatrně lžící polejeme všechny broskve na dortu, želé se musí dostat všude mezi ně.

Dort vrátíme na chvíli do ledničky, stačí pár minut, aby želé ztuhlo. Pak na dort nalejeme zbytek teplého želé (pokud nechceme vysokou vrstvu, nemusíme použít všechno) a dáme znovu ztuhnout do ledničky.

Z vychlazeného a ztuhlého dortu opatrně sejmeme ráfek.

Přidáno: 3.8.2019