Ovocný dort s galaretkou
Ingredience
korpus: 10 vajec, 400 g cukru krupice, 10 lžic oleje, 400 g hladké mouky
náplň: 500 ml smetany ke šlehání, 100 g banánového zeesanu + 125 ml vody, 2 sáčky vanilkového cukru, 6 vrchovatých lžic višňového gelu, 4-5 lžic rumu
na ozdobu: 500 ml smetany ke šlehání, 2 sáčky vanilkového cukru, 1 sáček želatinového ztužovače, ovoce
dále: rum, 1 citronová galaretka + 400 ml vody
Postup
Korpus upečeme ve čtveraté formě 30x30 cm a necháme vychladnout. Vychladlý dvakrát prokrojíme.
Višňový gel rozmixujeme s rumem dohladka.
Z 500 ml smetany připravíme banánovou šlehačku.
Korpus prokapeme rumem, potřeme polovinou rozmixovaného gelu a natřeme polovinu náplně. Přiložíme prostřední část a všechno zopakujeme. Přikryjeme poslední částí korpusu a dáme ztuhnout do ledničky.
Dalších 500 ml smetany ušleháme s vanilkovým cukrem do tuha a ztužíme ztužovačem (podle návodu na sáčku). Touto smetanou pomažeme celý dort zvenku a cukrářským pytlíkem s ozdobnou špičkou vytvoříme ozdobný lem po obvodu.
Povrch pokryjeme ovocem.
Galaretku rozmícháme ve 400 ml převařené horké (ne vařící) vody a necháme vychladnout. Až začne galaretka želírovat, naneseme ji na ovoce na dortu (dobře to jde štětcem). V ledničce necháme ztuhnout.
Přidáno: 19.11.2011