Pomerančový dort

Ingredience

těsto: 2 vejce, 80 g hery, 150 g moučkového cukru, 100 ml mléka, 100 ml pomerančové šťávy, 300 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, špetka soli
krém: 250 g másla, 3 lžíce moučkového cukru, 3 lžíce kakaového prášku, 2 lžíce nutelly, 300 ml mléka, 1 čokoládový pudinkový prášek
na dokončení: 80 ml pomerančové šťávy (cca 8-10 lžic), 3-4 pomeranče

Postup

Do jedné misky dáme žloutky, cukr a změklou heru, do druhé bílky a špetku soli. Bílky se solí ušleháme na pevný sníh. Žloutky s cukrem a herou ušleháme do pěny a po troškách zašleháme mléko. Pak vmícháme pomerančovou šťávu a po částech mouku smíchanou s práškem do pečiva. Důkladně promícháme a pak zlehka vmícháme sníh. Těsto rovnoměrně rozetřeme do formy s vymazaným a vysypaným dnem (o průměru 24-26 cm). Upečeme ve vyhřáté troubě dorůžova (180°C, cca 35 minut). Krém: z mléka a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink a necháme vychladnout. Máslo s cukrem a kakaem ušleháme do pěny. Po trochách postupně zašleháme nutellu a pak vlažný pudink. Důkladně vyšleháme. Studený korpus vodorovně rozřízneme. Dolní půlku pokropíme pomerančovou šťávou (4-5 lžic) a potřeme silnější vrstvou krému. Přiklopíme horní polovinu a stejně jako první ji pokropíme šťávou. Pak celý dort ze všech stran potřeme krémem. Pomeranče oloupeme, nakrájíme na plátky a a ozdobně je přilepíme na krém na dortu. Zbytkem krému dort dozdobíme.

Pomerančový dort
Pomerančový dort
Pomerančový dort
Pomerančový dort
Pomerančový dort
Pomerančový dort

Přidáno: 23.1.2009