Zámecký perník

Ingredience

těsto: 300 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 1 vrchovatá lžička mleté skořice, 15 hřebíčků, 4 kuličky nového koření, 150 g cukru krupice, 40 g másla, 2 lžíce medu, 2 lžíce mléka, 0,5 lžičky nastrouhané citronové kůry, 1 lžička nastrouhané pomerančové kůry, 1 vejce, 1 lžíce rumu

náplň: 400 g švestkových povidel, 6 sušených fíků, 8 sušených švestek, 12 vlašských ořechů

na dokončení: 1 vejce, 2 lžíce krystalového cukru

Postup

Hřebíčky a nové koření utlučeme v hmoždíři na prášek.

Mouku smícháme s práškem do pečiva, utlučeným kořením, skořicí a cukrem.

Máslo necháme rozpustit společně s medem, přidáme 2 lžíce mléka, obě nastrouhané kůry a rozmícháme dohladka. Přidáme celé vejce, rum a znovu promícháme.

Tekutou směs nalejeme k mouce a vařečkou promícháme. Až se suroviny spojí, vyklopíme na vál a rukama vypracujeme tuhé těsto. Přikryté nebo zabalené uložíme na jeden den do ledničky.

Druhý den těsto rozpůlíme. Každou půlku rozválíme na velikost plechu (34x26 cm).

Jednu část těsta vložíme do plechu vyloženého papírem na pečení. Těsto rovnoměrně potřeme povidly a posypeme fíky, švestkami a ořechy nakrájenými na malé kousky. Ovoce s ořechy lehce zatlačíme do povidel a přikryjeme druhou polovinou rozváleného těsta.

Syrový perník na plechu potřeme rozšlehaným vejcem, propícháme vidličkou a posypeme krystalovým cukrem.

Vložíme do trouby vyhřáté na 170-180°C a pečeme do zezlátnutí (cca 35 minut).

Vychladlý moučník nakrájíme na řezy.

zdroj: www.youtube.com

Přidáno: 6.11.2022