Perníková chaloupka podle Moniky

Ingredience

600 g hladké mouky, 250 g moučkového cukru, 40 g kakaa, 2 lžičky sody, 2 lžičky perníkového koření, 150 g medu, 50 g másla, 4 žloutky, 80 ml mléka

1 vejce na potření upečených perníků

bílková poleva

Postup

Všechny sypké suroviny prosejeme do mísy a promícháme.

V kastrolku zahřejme med s máslem, na mírném plameni mícháme, dokud se máslo nerozpustí a nespojí s medem.

Žloutky rozmícháme s mlékem a promícháme je s vlažným medem s máslem.

Tekutou směs nalejeme do mísy se sypkými přísadami a promícháme. Až se tekutina vsákne do mouky, vyklopíme obsah mísy na vál a rukama zpracujeme hladké měkké těsto. Podle potřeby je můžeme zahustit trochou mouky nebo změkčit trochou mléka.

Hotové těsto zabalíme do fólie a necháme aspoň 12 hodin uležet při pokojové teplotě.

Uleželé těsto po částech rozválíme, vykrájíme potřebné tvary a upečeme. Ihned po upečení potřeme perníky rozšlehaným vejcem a necháme je minimálně do druhého dne "vydýchat".

Připravené perníky nazdobíme polevou a slepíme z nich chaloupku.

zdroj: www.youtube.com Medovníky od Moniky

Přidáno: 28.11.2024