Perníková chaloupka podle Moniky
Ingredience
600 g hladké mouky, 250 g moučkového cukru, 40 g kakaa, 2 lžičky sody, 2 lžičky perníkového koření, 150 g medu, 50 g másla, 4 žloutky, 80 ml mléka
1 vejce na potření upečených perníků
Postup
Všechny sypké suroviny prosejeme do mísy a promícháme.
V kastrolku zahřejme med s máslem, na mírném plameni mícháme, dokud se máslo nerozpustí a nespojí s medem.
Žloutky rozmícháme s mlékem a promícháme je s vlažným medem s máslem.
Tekutou směs nalejeme do mísy se sypkými přísadami a promícháme. Až se tekutina vsákne do mouky, vyklopíme obsah mísy na vál a rukama zpracujeme hladké měkké těsto. Podle potřeby je můžeme zahustit trochou mouky nebo změkčit trochou mléka.
Hotové těsto zabalíme do fólie a necháme aspoň 12 hodin uležet při pokojové teplotě.
Uleželé těsto po částech rozválíme, vykrájíme potřebné tvary a upečeme. Ihned po upečení potřeme perníky rozšlehaným vejcem a necháme je minimálně do druhého dne "vydýchat".
Připravené perníky nazdobíme polevou a slepíme z nich chaloupku.
zdroj: www.youtube.com Medovníky od Moniky
Přidáno: 28.11.2024