Perníková chaloupka podle Romana Pauluse
Ingredience
400 g hladké mouky, 140 g moučkového cukru, 65 g másla, 2 vejce, 2 lžíce medu, 1,5 lžíce perníkového koření, 1 lžička jedlé sody, 1,5 lžíce kakaa, 1 vejce na potření perníků
poleva: 1 bílek, 10 mírně navršených lžic moučkového cukru, 1 lžička citronové šťávy, 1 lžička bramborového škrobu
Postup
Mouku, cukr, kakao, koření a jedlou sodu promícháme v míse. Přidáme vejce, studené máslo nakrájené na kousky, med, zamícháme vařečkou a poté rukama zpracujeme hladké těsto.
Rozválíme je na tloušťku 0,5 cm a vykrájíme díly na chaloupku (podle papírových šablon nebo vykrajovátkem). Přeneseme je na plech s papírem na pečení a upečeme při 190°C asi 10 minut.
Ihned po upečení všechny kousky potřeme rozšlehaným vejcem.
Upečené perníky necháme aspoň 1 den "vydýchat", než je začneme zdobit polevou.
Z nazdobených částí slepíme chaloupku a necháme důkladně zaschnout.
Poleva: Bílek, citron, škrob a prosátý cukr dáme do misky a šlehačem na nejvyšší stupeň šleháme tak dlouho, dokud nezhoustne (asi 2 min). Potřebujeme-li polevu řidší, přidáme pár kapek citronové šťávy, v opačném případě přidáme cukr.
zdroj: Kulinářská akademie Lidlu (kuchynelidlu.cz)
Přidáno: 14.11.2024