Vánoční perníková chaloupka
Ingredience
580 g hladké mouky, 360 g moučkového cukru, 2 lžičky sody, 1 lžička citronové kůry, 3 lžíce perníkového koření, 4 vejce, 4 lžíce medu, 50 g smetolu (nebo hery)
Postup
Ze všech surovin zpracujeme hladké těsto, zabalíme je a necháme do druhého dne uležet v chladu.
Těsto rozválíme na tloušťku 1 cm a vykrájíme díly chaloupky a velký kruh jako základnu, na kterou pak chaloupku postavíme.
Ze zbytku těsta vykrájíme perníčky libovolných tvarů.
Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C, doba pečení záleží na velikosti perníků.
Upečené perníky necháme do druhého dne vychladnout a vydýchat, až potom zdobíme bílkovou polevou.
Nazdobené díly necháme do druhého dne v klidu, aby poleva důkladně zaschla. Potom z jednotlivých částí slepíme bílkovou polevou chaloupku.
Přidáno: 1.12.2018