Vánoční perníková chaloupka

Ingredience

580 g hladké mouky, 360 g moučkového cukru, 2 lžičky sody, 1 lžička citronové kůry, 3 lžíce perníkového koření, 4 vejce, 4 lžíce medu, 50 g smetolu (nebo hery)

Postup

Ze všech surovin zpracujeme hladké těsto, zabalíme je a necháme do druhého dne uležet v chladu.

Těsto rozválíme na tloušťku 1 cm a vykrájíme díly chaloupky a velký kruh jako základnu, na kterou pak chaloupku postavíme.

Ze zbytku těsta vykrájíme perníčky libovolných tvarů.

Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C, doba pečení záleží na velikosti perníků.

Upečené perníky necháme do druhého dne vychladnout a vydýchat, až potom zdobíme bílkovou polevou.

Nazdobené díly necháme do druhého dne v klidu, aby poleva důkladně zaschla. Potom z jednotlivých částí slepíme bílkovou polevou chaloupku.

Přidáno: 1.12.2018