Těsto na pizzu

Ingredience

250 g hladké mouky, 2 lžičky soli, 1 lžička cukru, 12 g čerstvého droždí, 1 lžíce olivového oleje

Postup

Mouku v míse smícháme se solí a vyhloubíme důlek. Do důlku nasypeme cukr, nalijeme vlažnou vodu a rozdrobíme droždí. Necháme vzejít.

Pak přidáme olej a všechno vařečkou promícháme.

Až se suroviny spojí, vyklopíme těsto na pomoučený vál a rukama důkladně propracujeme těsto. Hněteme 8-10 minut, podle potřeby podsypáváme moukou. Hěsto je krásně měkké, zbytečně moc nezahušťujeme.

Propracované těsto rozdělíme na poloviny a vytvoříme kulaté bochánky. Každý zvlášť zabalíme do potravinářské fólie tak, aby kolem sebe měl dost prostoru na kynutí.

Při pokojové teplotě necháme 20-30 minut kynout. Pak uložíme do ledničky, kde ho necháme do dalšího dne.

Druhý den těsto na pomoučeném vále rozválíme na tenkou placku, přeneseme ji na plech s papírem na pečení a pizzu připravíme podle svých zvyklostí.

Pizzu vložíme do trouby vyhřáté na 250°C a pečeme do zrůžovění okrajů, asi 7 minut.

Na fotkách je těsto z jedné a půl dávky.

Těsto na pizzu
Těsto na pizzu
Těsto na pizzu
Těsto na pizzu
Těsto na pizzu

Přidáno: 29.11.2014