Chačapuri
Ingredience
těsto: 500 g hladké mouky, 150 ml mléka, 3 vejce, 60 g rozpuštěného vlažného másla, 1 lžička soli, 20 g čerstvého nebo 5 g instatního droždí
náplň: 280 g balkánského sýra, 140 g mozzarelly, 1 lžíce másla
dále: 1 žoutek, 1 lžíce mléka, kousek másla
Postup
Těsto vypracujeme ručně vařečkou nebo v robotu či v domácí pekárně. Necháme nakynout.
Balkánský sýr rozdrobíme, mozzarellu nakrájíme na kostičky a oba sýry promícháme s malými kousíčky másla.
Nakynuté těsto rozdělíme na poloviny.
Jednu část těsta zploštíme a rukama roztáhneme na placku. Navršíme na ni polovinu náplně a zabalíme jako velkou buchtu. Položíme spojem na plech s papírem na pečení a rukama opatrně pomalu rozmačkáváme na co největší placku.
Potřeme ji žloutkem rozmíchaným s mlékem a vložíme do trouby vyhřáté na 250°C.
Pečeme do zezlátnutí, 10-15 minut.
Ihned po vytažení z trouby potřeme máslem.
Druhou část těsta zpracujeme stejným způsobem. Těsto také můžeme dát zabalené ve fólii do ledničky a druhou placku upéct až další den.









podle http://www.cuketka.cz (mírně upraveno)
Přidáno: 17.1.2015