Slovenské halušky

Ingredience

1 kg brambor, 250 g polohrubé mouky, 300 g brynzy, 400 ml smetany ke šlehání, hrst čerstvé bazalky, sůl a pepř

Postup

Brambory uvaříme, zcedíme a necháme trochu vychladnout. Pak je prolisujeme nebo nastrouháme. Přisypeme k nim mouku a dobře propracujeme. Rozválíme na placku, rozkrájíme na pruhy a z nich odkrajujeme kousky. Vidličkou utvoříme zdobné rýhy a halušky vsypeme do hrnce s vroucí osolenou vodou. Zamícháme, aby se nepřilepily ke dnu. Až (po pár minutách) vyplavou na hladinu, je hotovo. Brynzu dáme do kastrolu na mírný oheň, zalijeme smetanou a krátce prohřejeme, až vznikne hladká omáčka. Podle potřeby dochutíme pepřem. Omáčkou přelijeme halušky a posypeme lístky bazalky.

Slovenské  halušky

zdroj: časopis Apetit

Přidáno: 24.6.2007