Bramborová kaše s rozmarýnem a nivou
Ingredience
800 g brambor, sůl, kmín, čerstvě mletý pepř, 1 lžíce najemno nasekaného čerstvého rozmarýnu, 2-3 stroužky česneku, 4 lžíce másla, 200 ml smetany na vaření, trochu mléka, 100 g sýru niva, pár snítek rozmarýnu
Postup
Rozmarýn a oloupaný česnek nakrájíme na drobné kousky. Rozpustíme 3 lžíce másla a smícháme s rozmarýnem a česnekem.
Brambory oloupeme, rozkrájíme na půlky nebo čtvrtky a uvaříme ve slané vodě se špetkou kmínu doměkka.
Z uvařených brambor slejeme vodu a šťouchadlem je rozmačkáme na kaši. Vmícháme máslo s rozmarýnem a česnekem, podle chuti pepře, teplou smetanu a rozdrobenou nivu (2 lžíce si necháme bokem).
Vidličkou nebo šlehačem vymícháme hladkou kaši. Je-li příliš hustá, zředíme ji horkým mlékem.
Hotovou kaši urovnáme do mísy (nebo rovnou rozdělíme na talíře), posypeme odloženým zbytkem nivy, a pokropíme zbylým rozpuštěným máslem. Ozdobíme snítkou rozmarýnu.
Kaši můžeme podávat jako přílohu k masu, nebo konzumovat samotnou s oblíbeným zeleninovým salátem.
Přidáno: 25.7.2019