Bramborová kaše zapečená s vejci
Ingredience
1 kg brambor, 200 ml smetany, 300 ml mléka, 50 g másla, sůl, kmín, 4-5 vajec, 150 g tvrdého sýra, zelená petrželka, česnek dle chuti
Postup
Brambory oloupeme, nakrájíme na kousky, zalijeme vařící vodou, osolíme okmínujeme a uvaříme doměkka.
Z měkkých brambor slijeme vodu, přidáme máslo a rozmačkáme. Po částech vmícháváme horké mléko se smetanou (množství záleží na druhu brambor) a vyšleháme hladkou kaši.
Do kaše vmícháme hrst strouhaného sýra, rozmačkaný česnek a najemno posekanou petrželku.
Zapékací mísu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Urovnáme do ní bramborovou kaši. Lžící vyhloubíme důlky a do každého rozklepneme jedno vejce a osolíme.
Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme do ztuhnutí vajec (cca 20-25 minut). Potom posypeme povrch sýrem a dopečeme dalších cca 10 minut.
Po vytažení z trouby necháme 15 minut odpočinout.
Podáváme se zeleninovým salátem.
Horké se špatně krájí, chceme-li úhledné porce, musíme nechat chládnout déle.
Přidáno: 7.10.2011