Bramborový točenec

Ingredience

650 g oloupaných uvařených brambor, 400 g měkkého salámu, 190 g hrubé mouky, cca 60 g strouhanky, 1 vejce, 1 lžička soli, majoránka nebo oregano, 1 cibule, olej

Postup

Salám společně s oloupanou cibulí umeleme na masovém mlýnku. Směs opečeme na oleji, zaprášíme dvěma lžícemi strouhanky a necháme vychladnout. Studené brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme mouku, vejce a sůl. Rychle vypracujeme hladké těsto. Na pomoučené utěrce vyválíme bramborové těsto na tloušťku 0,5 cm. Posypeme strouhankou, potřeme nádivkou, posypeme kořením a pomocí utěrky zavineme jako závin. Čistou utěrku namočíme do studené vody, vyždímáme ji a polovinu utěrky potřeme olejem. Knedlík položíme na mastnou polovinu utěrky a zavineme. Konce a střed převážeme provázkem. Knedlík vložíme do většího množství vroucí osolené vody a vaříme asi 30 minut. Knedlík opatrně vyjmeme, položíme do dřezu a občas ho přelijeme studenou vodou, dokud nezchladne a neztuhne. Jakmile je knedlík tuhý, vybalíme ho z utěrky a nakrájíme na kolečka. Podáváme se zeleninovým salátem.

Bramborový točenec
Bramborový točenec
Bramborový točenec
Bramborový točenec
Bramborový točenec
Bramborový točenec
Bramborový točenec
Bramborový točenec
Bramborový točenec

Přidáno: 17.4.2008